Gezellig Nederlands bier proeven!

Bierproeverij Nederland Speciaalbierland

Zaterdag was het voor een groep van 15 gezellige mensen om vier uur bier uur, tijd voor een bierproeverij met als thema Nederland. Het was de eerste van vier proeverijen met landen als thema. De biertrip begon na een korte intro over hoe bier te proeven met enkele Amersfoortse bieren. Deze bieren vielen bijna allemaal in de smaak. Eentje vond men niet lekker ruiken (naar kool werd gezegd) , maar gelukkig was de smaak prima! Tijdens en tussen het proeven door vertelde ik wat over Amersfoorts bier in heden en verleden. Inclusief legendes: want ik was tenslotte te gast bij de Tavern by Dice en Legends.

Na de Amerfoortse biertjes trokken we verder Nederland in. Biertjes gebrouwen in de Jopenkerk en een biertje dat zich zowel abdijbier mag noemen als meergranen kuitbier en ook nog eens ecologisch is. Twee biertjes waren specifiek uitgekozen vanwege het gebruik van een recept uit de Middeleeuwen. Aan de hand daarvan kon ik ook wat vertellen over hoe bier toentertijd werd gemaakt.

Praten over, en proeven van, biertjes en hapjes

De nadruk lag vooral op proeven en hiervoor hadden de dames van de Tavern voor bijpassende Hollandse hapjes gezorgd.

Bij de proeverij was het verder vooral interactief. Met elkaar praten over bier, meningen uitwisselen en vragen stellen naar aanleiding van de gedronken bieren. Gezellig genieten dus!
Aan de hand van een proefformulier en smaakwiel werden de bieren beoordeeld. Bijzonder was dat de proevers af en toe heel specifiek konden benoemen welke ingedrienten er in de bieren zaten en wat de alcoholpercentages waren. Knap!
We eindigden met erwtensoep en een winterbier om aan te sluiten bij het huidige seizoen en als afsluiter een extreem biertje, de ceaux cane, met smaken van rook en chili. Zo zat er behoorlijke variatie in de bieren: van klassieke middeleeuwse recepten tot hele spannende innovatieve recepten van lokale en regionale brouwers!

Bedankt deelnemers en de dames van de Tavern voor de erg goede sfeer! Hier de line-up van de bierproeverij:

Bourgondisch Belgie: 17 februari

Vanuit Nederland gaan we door op reis naar onze bourgondische zuiderburen op 17 februari. Starttijd vier uur bier uur. Kan trouwens tot 19u duren! Dit is een populaire halte dus wil je nog mee doen schrijf je dan snel in via info@bieruur.com Tot dan hopelijk!

Proost!

#BierUur #BeerOClock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *