Favoriete bierland: the winner is…

Favoriete bierland

Onder bierliefhebbers heb ik een poll gedaan ook vanwege de 4 landen die we met BierUur gaan aandoen! 4 bierproeverijen, 4 landen om 4 uur BierUur!

“Wat is jullie favoriete bierland? 
Gaat er dus nu niet om welk land het hoogst staat aangeschreven oid, maar het gaat er om uit welk ‘land’ jij/gij/Sie/you het liefst biertjes drinkt!
Your votes please 

Allereerst blij met de overweldigende respons: 230 mensen reageerden afgelopen week!! Bedankt, top!!

Nou willen jullie natuurlijk allemaal weten wie de winnaar is 🙂
…dat ga ik nu nog niet vertellen…
Opvallend was dat Duitsland en Groot-Brittanie erg matig scoorden. Dat terwijl in Duitsland de helft van de bierbrouwers TER WERELD zit. Het kan te verklaren zijn door het Reinheitsgebot. De oudste warenwet van de wereld die voorschrijft dat voor bier alleen graan, hop, gist en water gebruikt mag worden. Met die ingredienten kan je toch absoluut een grote verscheidenheid aan bieren maken, maar wellicht niet zooo groot dat Duitsland bovenaan staat voor de bierliefhebber.
Groot-Brittanie is ook de bakermat van vele bekende biersoorten als stout en IPA en heeft nog steeds heel veel te bieden (kom maar proeven in maart!), maar lijkt door vele andere landen voorbij gestreefd.

Voor de andere landen werd onder meer verwezen naar Scandinavie waar originele brouwers als Mikkeller en Omnipollo aan de weg timmeren. Estland heeft de vierde plek veroverd wat te danken is aan Pohjala, de grote craftbrouwerij uit Tallinn bekend om zijn op vat gerijpte zware donkere bieren.

 

De eerste drie…

Op plek 3:

USA baby! De VS is een groot bierland en bij veel bierliefhebbers favoriet. Reden hiervoor zijn niet de lagers maar vooral de bovengistende bieren zoals de IPA.

Op plek 2:
Met 69 stemmen: Nederland!! Zoals een bierliefhebber terecht opmerkte: Nederland heeft een gigantische inhaalslag gemaakt. De brouwers in ons land worden niet alleen creatiever maar slaan de spijker ook heel vaak recht op de kop en produceren bieren die in de wereldtop zitten!
Er is nog 1 land dat we voor ons moeten dulden en dat is..

Op plek 1:
Met 111 stemmen: België!! Onze zuiderburen  zijn nog steeds het bierland bij uitstek. De bourgondische Belgen hebben enorm veel verschillende bieren, van blond via tripel tot quadruppel. Maar liefst 6 trappisten ook, veel meer dan elders ter wereld (ook daar staat NL overigens op nummer 2 met 2 trappisten..). Vooral de bovengisters zijn populair bij de bierliefhebber vanwege de rijke, uiteenlopende smaken door creatief gebruik van mout, hop, gist en kruiden. Maar het land heeft ook uitzonderlijk veel goede bieren van lage gisting of van spontane gisting. België gefeliciteerd!!

 

Best Wishes en Cheers!!

BierUur Best Wishes!

#BierUur

Eén antwoord op “Favoriete bierland: the winner is…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *