Bourgondisch België: reisverslag van bierproeverij

Bourgondische trip en proeverij langs Belgische bieren!

Bourgondisch België de bestemming van onze tweede biertrip, volgens velen de meest smakelijke bestemming. Het was dan ook volgeboekt met een supergezellige groep van 18 mensen. We deden 8 Belgische bieren met bijpassende hapjes aan. Vier Uur Bier Uur, dus tijd om te beginnen! Allez!

Voila. We begonnen met een Cuvee des trolls, een fris en blond begin en daarbij Vlaamse frieten zodat we een bodempje hadden voor al dat Belgische biergeweld wat ging volgen. Zeker en vast niet overbodig. Met behulp van wat potjes mout en een smaak- en geurwiel hield ik een intro over bier bekijken, ruiken en proeven. Bij de goudgele cuvee komt ook citrus naar voren oa door de sinaasappelschillen. Omdat sinaasappel- of ook wel curacaoschillen in meerdere biertjes vandaag zaten, deelde ik ook een potje uit zodat mensen de bittere en fruitige geur en smaak hiervan konden herkennen.

Bourgogne des Flandres was het volgende biertje. Deze zoetzure, roodbruine is een bierke dat niet iedereen kan bekoren. De Tavern serveerde er wafels en oude kaas bij om te laten zien dat je door andere smaken in het hapke je bierke ook heel anders gaat smaken. Overigens een aanrader om de Bourgogne des Flandres brouwerij te bezoeken in het prachtige Brugge. Dit deed bieruur ook de week voorafgaande aan de proeverij ook ter lering ende inspiratie voor deze proeverij. In de prachtige brouwerij kan je mooie proefplankjes krijgen met daarbij de ‘Bruinen Os’, het halfproduct van de Bourgogne des Flandres die enkel en alleen daar te verkrijgen is. Dit zoete bier wordt gemengd met een lambiek, een zuur&funky bier van spontane gisting.

1 van de 2 tafels

Derde bier was een St. Feuilien Grand Cru. Ok, een gigasprong in de ABV (deze is namelijk 9,5%)  maar vanaf nu zullen alle bieren sterk zijn. Wawiltge met die Belgische bieren; er zijn zoveel mooie zware blonde en donkere Belgische bieren!! De St. Feuilien Grand Cruvind ik zelf een topbier. Knisperend mondgevoel door het vele koolzuur, droog en een heerlijke touch van de hop. Maar naast de positieve reacties ook een paar keer terug gekregen dat mensen het na een paar slokjes toch niet zo interessant meer vonden. Hapjes erbij waren kaaswafeltjes en vooral asperges in Ardenner ham.

Vierde bier was een Chimay tripel, een klassieke trappist die menigeen wel kent. GeWeetWel dat witte met goude flesje. Erbij een Chimay kaasje. Heerlijk. No brainer en iedereen geniet hier van.

PAUZE

Nu was het tijd voor een quizje tussendoor. Twee raadsels met La Chouffe kabouters in de hoofdrol en 2 vragen: hoeveel trappisten zijn er in België en in welke stad ligt de bierpijpleiding? 5 mensen op de eerste plaats. Aan het eind van de proeverij volgt een tiebreak! Het antwoord op de eerste vraag is trouwens 6 en dan wel deze 6: Westvleteren, Achelse Kruis, Chimay, Westmalle, Orval en Rochefort.

Het antwoord op de tweede vraag is Brugge en daar komt ook ons vijfde biertje vandaan: de Straffe Hendrik. Maar niet de gewone Straffe Hendrik die velen kennen, maar de Straffe Hendrik ‘wild’. Hier is Brett aan toegevoegd bij de 2e gisting en dat geeft hem een friszure, funky smaak. Erbij een geitenkaasje die ook weleens als funky bestempeld wordt. Dit wordt verrassend goed gewaardeerd! Dit komt dus net als de Brugse Zot van Brouwerij de Halve maan. Uit het centrum van Brugge werd het bier per vrachtwagen vervoerd om gebotteld te worden. Dit was echter om verschillende redenen niet handig. Immers in het schattige stadje is het lastig manoeuvreren voor vrachtwagens en door de vele kasseien is het ook niet bevorderlijk voor het bier. Een meer dan 3km lange pijpleiding van brouwerij de halve maan naar de bottelarij lost deze problemen op. Het is fake news dat de pijpleiding direct naar de kroegen gaat. Maar wel het soort fake news waar de brouwer mooie publiciteit mee krijgt en daarom doen ze niet veel moeite om dit naar het rijk der fabelen te verwijzen.

De volgende twee bieren worden tegelijkertijd geserveerd: een N’ice Chouffe van dit jaar en een N’ice Chouffe ruim 3 jaar gerijpt. Proef de verschillen is het motto. Dat ze erg verschillende zijn is evident. De kleur alleen al; de 3 jaar gerijpte is veel lichter. De smaak is portachtig, ronder en warmer geworden. De scherpe randjes van de kruiden als tijm zijn er af. Kortom het is een heel ander bier geworden. Smaken verschillen de ene vindt de ‘ verse’ N’íce Chouffe lekkerder – ook omdat het goed combineert met de daarnaast geserveerde N’ice Chouffe stoof trouwens, waar ook tijm inzit – de andere -waaronder ik – vindt de gerijpte lekkerder. Misschien juist omdat het geen winterbier meer is..

Als klap op de vuurpijl hebben we een Pannepot Fisherman’s ale van de prijswinnende brouwers van Struise uit Oost-Vleteren. Een mooie complexe zware zwarte Belg. Erbij als hapje chocoladerozijnen en zeevruchten. Zeevruchten? De chocovariant wel te verstaan. Met dit complexe bier kwamen we aan het einde van drie hele gezellige bieruren. Maar niet voordat onze jongste deelneemster er met de prijs van de quiz vandoor ging. Dank allemaal voor de mooie bieruren!

Hier de line-up van de biertrip Bourgondisch België:

Volgende bestemming op 10 maart is Duitsland! Bij deze bierproeverij zal je zien dat Duitsland ook heel veel interessante en bijzonder smaakvolle speciaalbieren heeft. Het zijn vaak degelijk bieren waar de professionaliteit en historie van afspat. Maar ook de Duitsers doen ook wel eens creatief hoor. Jawohl!! Er is nog plek dus meld je nu aan via info@bieruur.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *