Voor Brett is het altijd BierUur!

Spontane gisting

Brett is altijd al de spontaanste geweest.  Ze zocht altijd&overal de gisting op.  Het viel haar op dat haar vrienden duidelijk in twee groepen te verdelen waren. Ze noemde ze mensen van ondergisting en bovengisting:

  1. De ondergisters waren vaak koele kikkers die helder nadenken. Vaak mensen met wie ze actief ging sporten of mensen die kinderen aan ’t opvoeden zijn.
  2. De bovengisters waren vaak warme mensen die vaker hun hart dan hun hoofd lieten spreken. Vaak mensen met wie ze ging eten&drinken of feesten.

Zij was van allebei.

“Geniet nooooit met mate”

..was haar favoriete uitspraak van Loesje. Het verbaasde haar dat weinig mensen haar levenspad kozen. De mensen waren ofwel ondergisters ofwel bovengisters. Zelden een combinatie of iets er tussenin.

In haar late jeugd, wonende in Pajottenland en de Zennevallei, klom ze als spontane wildebras geregeld via het zolderraampje naar binnen om daar in een warm bed of bad allerlei wilde gistingsrituelen te beleven. Dat leverde weleens zure gezichten op bij hun ouders, vooral omdat zij anders was dan de traditionele onder- en bovengisters. En ook omdat ze vrienden had die scheef aangekeken werden alsof ze bacteriën waren.

Mensen vonden Brett apart en vaak op zowel een positieve als negatieve zin. Mensen konden waarderen dat ze een heel bijzonder karakter had en dat ze hoe wild en spontaan ook toch telkens op haar pootjes terecht kwam. Maar mensen vonden haar vaak ook te anders om in de armen te sluiten. Maar dat kon Brett niet schelen, want voor Brett was het leven een groot feest, het was altijd bier uur!, en ze ziet wel wie er bij aansluit. Ze leeft wild en spontaan door en waar ze soortgenoten vindt ontstaat er iets heel moois!

 

Spontane gisting

Een lambic of lambiek is een bier dat in Pajottenland en de Zennevallei wordt gebrouwen. Kenmerkend van het bier is dat het door spontane gisting in de buitenlucht ontstaat. Eigenlijk op een vergelijkbare manier zoals bier oorspronkelijk in Mesopotamië is ontdekt: als een nat brood ging gisten kon er een soort bierbrood ontstaan, een spontaan proces.

Het is een spontaan en wild proces met een mystiek karakter. Bij alle andere soorten bier wordt gist toegevoegd, ofwel ondergist bij bieren als pils, ofwel bovengist bij wat we vaak speciaalbieren noemen. Bij spontane gisting moet de gist zelf haar weg vinden van buiten naar binnen. Het gaat door het zolderraam naar het open vat waar het met melkzuurbacteriën het tussenproduct wort gaat infecteren.

Een belangrijke rol spelen de wilde gisten, vooral de zogenaamde Brettanomyces of kortweg Brett. In combinatie met de melkzuurbacteriën zorgen ze voor een zurig bier. Door lambieken met elkaar te mengen ofwel te steken ontstond een iets toegankelijker bier: de zogenaamde gueuze of geuze. Daarnaast werden diverse zoetmakers toegevoegd. Zoetzuur wordt pas echt toegankelijk getuige bijvoorbeeld de populariteit van Kriek!

In proeverijen merk ik dat ook de oude geuze nog gewaardeerd wordt. Vooral ook door mensen die van champagne houden! Deze bieren zijn dus ook een aanrader voor oud en nieuw!!

Groetjes van Brett! en Cheers!

 

 

 

Eén antwoord op “Voor Brett is het altijd BierUur!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *